6 Kasım 2011 Pazar

Bağımsız Dış Denetim

Şirketin mali yönden bağımsız dış denetiminin, bağımsız denetleme kuruluşları tarafından yılda en az bir kez yapılması zorunludur. Şirketin bağımsız dış denetimine ilişkin esas ve usuller Müsteşarlıkça belirlenir. Müsteşarlık, 01.06.1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre denetlemeye yetkili olanlar tarafından kurulacak kuruluşların kuruluş şartlarını ve çalışma esaslarını Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinin görüşünü alarak belirler ve listeler halinde yayınlar. Fonların hesap ve işlemleri ayrıca, üçer aylık dönemler itibariyle bağımsız dış denetime tabidir. Fonların bağımsız dış denetimine ilişkin esas ve usuller ise Kurul tarafından belirlenir[1]

Bağımsız denetim kurulusunun yaptığı denetleme sonucunda düzenlenen yıllık denetleme raporu ve buna ilişkin özet, denetlenen emeklilik şirketinin yönetim kuruluna verilir. Rapor özetleri, ilgili bulunulan yıla ilişkin mail tablo ve raporların görüşüleceği genel kurullarda okunur ve ayrıca Hazine Müsteşarlığının gerek görmesi durumunda, ülke genelinde basım ve dağıtımı yapılan günlük ve tirajı en yüksek iki gazetede yayınlanır.



[1] 4632 Sayılı Kanun: md.20; Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmelik: md.37-38.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder