6 Kasım 2011 Pazar

Katılımcı

Bireysel emeklilik sisteminde katılımcı kavramı, bireysel emeklilik aracısı vasıtasıyla emeklilik şirketi ile emeklilik sözleşmesi imzalayan ve sisteme katılan bireyleri ifade etmektedir. Katılımcılar medeni hakları kullanma ehliyetine sahip ve şirket nezdinde açılacak olan bireysel emeklilik hesabına katkı yapan veya adına şirket nezdinde bireysel emeklilik hesabı açılan kişiler olup emeklilik sözleşmesinin katılımcı ve emeklilik şirketinde oluşan iki tarafından birisidir.[1]

           



Katılımcının hakları şöyledir:

          Özel emeklilik hesabı ve ilgili belgelerin bir emeklilik şirketinden diğerine transferi sadece yılda bir kere yapılabilir.

          Özel emeklilik hesabındaki katkı payları ve fonların düzeni yılda dört kez değiştirilebilir.

          Emeklilik sözleşmesinde belirtilmişse aynı şirketin farklı emeklilik ürünleri arasında değişim mümkündür. Eğer bir şirketin birden fazla emeklilik planı varsa bu ürünler arasında değişim yapılabilir.

          Katılımcı emeklilikten önce herhangi bir zamanda katkı payı ödemeyi bırakabilir.

          Kesintinin emeklilik sözleşmesi koşullarına uyması halinde katılımcı sisteme ilk katılımından dolayı oluşan emeklilik haklarını kaybetmez. Kesinti süresine bağlı olarak katılımcının minimum katkı payı ödemelerinin yapılması durumunda emeklilik için gereken sürenin hesaplanmasında katılımcının sisteme ilk giriş tarihi göz önüne alınır. Ancak, emekliliğe uygunluğun değerlendirilmesinde kesinti süresinin hesaba katılması için bu süre zarfında yönetim masrafları ve fon yönetimi ücretleri kesilmeye devam edecektir.

          Vergi prosedüründe belirtilen kısıtlamalar ile sistemden çıkmak mümkündür.

          Katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi halinde varisleri bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerin ödenmesini talep edebilir. Ayrıca, sözleşme süresi içinde daimi sakatlık durumunda katılımcı kendi bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerini çekme talebinde bulunabilir.

          Emekliliğe hak kazanan katılımcılar birikimlerini tek bir ödeme olarak ve ya belli bir kısmını veya ömür boyu ödeme sözleşmesi şartları altında maaş olarak talep edebilir. Dolayısıyla, emeklilikte katılımcı birikimlerin bir kısmını tek bir ödeme olarak ve ya ömür boyu ödeme sözleşmesi (bu sözleşme hayat sigortası lisansı olan bir şirket ve ya hayat sigortası şirketi ile yapılabilir) ile maaş olarak tercih edebilir.



[1] Erol ve Yıldırım, s.23.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder