6 Kasım 2011 Pazar

Giriş Aidatı

Bireysel emeklilik sistemine katılımcının ilk kez katılması halinde şirketler, katılımcılarından giriş aidatı talep edebilirler. Bu aidat peşin ve ya taksitli ya da sözleşmenin başka bir şirkete aktarımı ve ya katılımcının sistemden ayrılması halinde talep edilebilir. Söz konusu aidat tutarı, bireysel emeklilik teklif formunun imzalandığı tarihteki asgari ücretin brüt tutarını aşmamak kaydı ile şirketler arasında farklılık gösterir. Katılımcının başka bir emeklilik şirketine sözleşmesini aktarması durumunda kurulacak yeni şirketteki sözleşmeye istinaden yeniden katılımcıdan giriş aidatı talep edilmez.

Emeklilik şirketi, katkı payı dışında, ilk defa sisteme girerken ve yeni bir bireysel emeklilik hesabı açtırırken, katılımcıdan katkı payının dışında giriş aidatı isteyebilecektir (4632, m.7). Bu miktar mutlak olarak alınması gereken bir miktar değildir. Bu durumda giriş aidatının alınıp alınmayacağını, şirketler arasındaki rekabetin tayin etmesi beklenecektir. Ancak, bu alanda faaliyet gösterecek şirket sayısı sınırlı olacağı için, kendi aralarında rekabet dezavantajı yaratmayacak bir giriş aidatı belirlemeleri ve bunu almaları söz konusu olabilecektir.[1]

Giriş aidatı ödemesi için koşulları şu şekilde sıralayabiliriz[2]:

ü                 Katılımcının sisteme ilk kez katılması ve yeni bir bireysel emeklilik hesabı açtırması durumunda emeklilik şirketi, katılımcıdan ve ya sponsor kuruluştan giriş aidatı isteyebilmektedir. Başka bir şirketten aktarım söz konusu ise ve ya sözleşmede belirtilmemiş ise giriş aidatı ödenmez. Giriş aidatı, katılımcıya ve ya varsa sponsor kuruluşa verilecek formlarda net bir şekilde ifade edilir.  

ü                 Emeklilik şirketi, planda belirtmek kaydıyla, giriş aidatını kişinin sisteme ilk girdiğinde peşin ve bir kerede tahsil edilebileceği gibi, bir yılı aşmamak üzere taksitle tahsil edilebilir ve ya beş yılı aşmamak kaydıyla erteleyebilir. Planın özelliklerine göre, belirtilen üç tip tahsilat yönteminin herhangi ikisi ya da üçü bir arada olabilmektedir.

ü                 Giriş aidatının tahsilatının geciktirilmesi durumunda, bu tutar katılımcının başka bir şirkete aktarımda bulunması ya da sistemden çıkması halinde katılımcının birikimlerinden kesilebilmektedir.



[1] Yusuf Alper, Türk Emeklilik Sisteminde Reform, İstanbul: Mercek Yayınevi, Ocak 2005,s.8.
[2]Emeklilik Giriş Aidatı,(2010) http://www.emeklilikvehayat.com/bireysel-emeklilik-sozlugu/emeklilik-giris-aidati.html   (7 Haziran 2010)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder